dissabte, 13 de maig del 2017

El bec d'esclop

El bec d'esclop és una au molt solitària que no li agrada la pertorbació dels éssers humans. Existeixen aproximadament 2.000 individus d'aquesta espècie tan peculiar.

Té com a nom científic Balaeniceps rex i pertany a la família dels balaenicipítids.

Descripció

Aquest ocell, que pot arribar a viure fins a 50 anys, conté un bec enorme, inflat, amb una punta en forma de clau enganxat. Un mascle adult és d'uns 120 cm de longitud, les femelles són lleugerament més petites, però molt semblants.
El plomatge és de color gris a gris-blau al cap (corona de cendra) i gris cendra en general, lleugerament verdós brillant a l'esquena. El ventre i les plomes de la cua són gairebé blanques. En canvi, les potes són negres. 

Hàbitat

Habita en els pantans i les riberes de la zona est i tropical d'Àfrica, més concretament, des de Sudan fins Zambia. Prefereix els aiguamolls inundats estacionalment amb densa vegetació.


Alimentació

S'alimenta en aigües fangoses, menjant des de peixos pulmonats i similars, a granotes, tortugues, carronya i fins i tot algun petit cocodril, un dels seus principals depredadors.

Quan caça es manté relativament quiet vigilant l'aigua fins que veu una possible presa, moment en el qual s'abalança sobre ella. En aquest sobtat moviment pot atrapar també algunes herbes de les que es desfà hàbilment abans d'engolir el seu menjar.


Reproducció

Tan el mascle com la femella es preocupen de la nidificació, la incubació i la criança. 
La femella pot arribar a posar els ous al niu (format per un cúmul de vegetació trepitjada prèviament i d'entre 3 a 4 metres d'ample) en un interval d'uns 5 dies. Aquests mesuren uns 7062 cm x 5.08 i pesen uns 170 grams.


Quan neixen els pollets són d'un color terrós per mimetitzar-se amb l'entorn i passar desapercebuts davant els seus depredadors. Aproximadament als 95 dies desenvolupen les seves plomes i als dos mesos arriben al metre d'alçada. 

No s'independitzen completament fins passats 5 mesos del seu naixement i no arriben a la maduresa sexual fins als 3 o 4 anys.

Curiositats

El pic del bec d'esclop és l'ocell més gran que es coneix en l'actualitat.

La progressiva destrucció de l'hàbitat natural d'aquest animal, l'han portat a trobar-se en greu perill d'extinció. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada