diumenge, 28 de maig del 2017

L'okapi

L'okapi és una espècie de mamífer artiodàctil que pot arribar a viure fins als 30 anys . És el parent viu més proper a la girafa. Se'l considera un fòssil vivent per la seva semblança amb els primers jiráfidos que van aparèixer al Miocè.

Té com a nom científic Okapia johnstoni i pertany a la família Giraffidae. 

Descripció

Recorda per la forma del seu cos a una girafa petita de potes i coll molt curts, tot i que el mantell del pèl és totalment diferent, vermellós en tot el cos excepte en potes i glutis, on és blanc amb ratlles negres, semblant a una zebra. Com les girafes, té dues banyes petites recobertes de pèl al cap sense utilitat aparent i una llarga llengua de color negre que usa per introduir-se les fulles d'arbustos i arbres baixos a la boca. La longitud d'aquesta és tal que pot netejar l'interior de les orelles amb la seva punta. El okapi està molt emparentat amb les girafes i amb elles comparteix moltes adaptacions morfològiques, encara que el seu cos recordi en realitat més al d'un cavall.
Mesura d'1,97 a 2,15 m de longitud i entre 1,50 i 1,80 m d'alçada. La seva cua entre 30 i 42 cm i pesa de 200 a 300 kg. 

Hàbitat

Viu en les espesses selves del nord de la República Democràtica del Congo entre els rius Uelle, Ituri i en les selves de Aruwimi.
Utilitzen l'orina per marcar el seu territori i una secreció d'unes glàndules situades entre les peülles. A l'interior dels boscos utilitzen llocs concrets en què defecar, beure i descansar.

Alimentació

Els okapis són herbívors. S'alimenten principalment de les fulles, brots i tiges de més de 100 espècies de diferents planes. A més, mengen herbes, fruites, falgueres i fongs. Diverses de les espècies que consumeixen són verinoses per a l'ésser humà.

Reproducció


Els okapis viuen en un entorn solitari. Només durant l'època de zel i quan la femella cria el seu fill el mascle i la femella estan junts. Durant l'època de zel, les femelles emeten forts bramuls amb l'objectiu de cridar l'atenció dels mascles. Aquests van i lluiten entre ells per conquistar-les. El vencedor es retira amb la femella i dos romanen junts entre dues i tres setmanes. La gestació és molt llarga, ja que es perllonga de 14 a 15 mesos, després dels quals neix una sola cria.

Curiositats

El seu sentit més desenvolupat és l'olfacte, seguit de l'oïda.

Les cries tenen un ampli repertori vocal amb el qual comunicar-se amb les seves mares, però els adults tendeixen a ser muts.

1 comentari: