dimarts, 23 de maig del 2017

El conill marí

El conill de mar o conill marí és una espècie d'invertebrat mol·lusc gasteròpode de l'ordre dels opistobranquis. Es creu que viu pocs mesos (potser un any).

Té com a nom científic Jorunna parva i pertany a la família dels discodoríds.

Descripció

A simple vista, s'assembla bastant a un conill. Les seves "orelles" són en realitat uns òrgans negres quimiosensorials anomenats rinòfors, una mena de papil·les que l'ajuden a detectar els químics de l'aigua i la vegada, l'ajuden en el seu camí cap al fons del mar. Pel que fa a "la cua", són les seves brànquies.


Té una longitud d'aproximadament 2 cm de llarg. En tot el llom del seu cos, posseeix
 unes "varetes trucades" de caryophyllidia que són les que li donen l'aspecte clapejat. La coloració d'aquestes van des del blanc o celeste al groc-marró. En qualsevol dels colors, presenta algunes que són de color negre.

Hàbitat

Es distribueix a Àsia, als països del Japó, Filipines, Tanzània, Papua Nova Guinea, les Seychelles i la Reunió.


Alimentació

És un depredador. S'alimenta d'esponges de mar, de les quals, adquireix les toxines dels nematocides. És tòxic. Això és degut a la seva alimentació i també pel fet de robar agullons de meduses per utilitzar-los en la seva pròpia defensa.





Reproducció

El conill de mar, com la majoria dels llimacs de mar o nudibranquis, és hermafrodita. Té dos òrgans reproductors masculins i femenins, i quan s'aparellen, tots dos socis intercanvien l'esperma.
Posseeix espines copuladores relativament llargues en el seu cos, això assegura que es mantingui units fins que acabi l'aparellament.

Curiositats

Algunes de les seves toxines també s'utilitzen per tractar el càncer en éssers humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada