diumenge, 28 de maig del 2017

El cranc Ieti

El cranc Ieti va ser descobert el 2005 al sud del Pacífic i els descobridors encara no tenen clar si és un cranc o una llagosta; és tan diferent a qualsevol altra espècie que s'ha creat una nova família (kiwaidae) per classificar-lo. 

Té com a nom científic Kiwa hirsuta.

Descripció


Aquest cranc és un parent molt llunyà dels crancs ermitans que solem trobar a les platges. El cranc Ieti és bastant gran en relació als habituals crancs, ja que sol mesurar uns 15 centímetres de llarg i és d'un color blanc-groguenc. A causa de que el seu hàbitat es troba a profunditats on no arriba la llum del sol, el cranc Ieti és cec, ja que al viure en foscor perpètua no necessita veure.
La principal característica d'aquest cranc són les seves llargues i sobretot peludes pinces. Al descobrir-ho, les van examinar i en realitat no són pèls en el sentit estricte del seu significat, sinó uns sedosos filaments anomenats sedes o bolets.

Hàbitat

Habita en les fosques i profundes aigües del Pacífic sud. Més precisament, a uns 2228 metres de profunditat, al sud de l'illa de Pasqua.





Alimentació

Els "pèls" que recobreixen les seves extremitats posseeixen nombrosos bacteris filamentoses que l'animal utilitza per desintoxicar minerals verinosos existents en gran abundància en el tipus d'aigües en què viu. També es creu que podria utilitzar-les com a font d'alimentació, encara que realment es creu que és carnívor.

Reproducció

Atreuen a la seva parella a través de les feromones, mitjans visuals, acústics o vibratoris. Les feromones són utilitzades per la majoria dels crancs completament aquàtics, mentre que els crancs terrestres i semi-terrestres, sovint, fan servir senyals visuals, com els mascles dels crancs violinistes que agiten la seva gran pinça per atraure les femelles. Els braquiuros tenen fertilització interna i l'aparellament es realitza ventre a ventre.

L''aparellament té lloc just després que la femella hagi mudat la seva closca. Les femelles poden emmagatzemar l'esperma durant molt de temps abans d'usar-lo per fertilitzar els seus ous. Quan s'ha produït la fecundació, els òvuls són alliberats a l'abdomen de la femella, per sota de l'aleta de la cua, i es fixen amb un material enganxós. En aquest lloc es protegeixen durant el seu desenvolupament embrionari. Quan es completa aquest desenvolupament, la femella allibera les larves de nou eclosionades a l'aigua, fent part del plàncton. El llançament està programat, sovint, amb les marees. 

Curiositats

El nom de Kiwa hirsuta és en honor a la deessa Kiwa en la mitologia polinèsia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada